Jure Nastran

fotografije

Okt
15

Ribolov na reki Vipavi

Objavljeno v kategoriji Foto

Reka Vipava zvira iz več kraških izvirov v Vipavi tik ob vznožju strmega in gozdnatega zahodnega pobočja Nanosa. Teče večino poti po južnem obrobju Vipavske doline proti zahodu. vse do izliva v Sočo pri Sovodnjah. Največja izvira sta Podskala in Podfarovž, izdaten izvir je tudi tik pod vhodom v Vipavsko jamo, nekaj manj izdatni so še izviri Pri kapelici, v Podlipci, Za Taborom in pri Perhavčevem mlinu. Že v mestu Vipava se izviri združijo v pravo reko.
V zgornjem toku reko poseljujejo salmonidi, vključno s soško postrvijo.
V spodnjem delu toka ima reka zelo majhen padec, ima izrazito vijugast tok in naredi več meandrov. Pri Renčah se ji pridruži pritok Lijak, tam pa se začne tudi ribolovni revir RD Renče. V tem delu reke Vipave kraljujejo somi in ščuke.
Povprečen pretok reke pri vodomerni postaji Miren je najmanjši v mesecu avgustu in znaša okoli 5 m3/s, največji pa je v novembru in je 32 m3/s.
Največji trenutni pretok so izmerili 30. marca leta 2009 in je znašal 341,3 m3/s.
Vir: sl.wikipedia.org/wiki/Vipava_(reka)
20. septembra 2020 je bil pretok izredno povečan in je znašal okoli 300 m3/s. Som se je hranil na površini, bilo je nekaj »ravbov« ter en prijem, ulova pa žal ne.


12. oktobra so bile razmere za lov podobne kot slab mesec nazaj, pretok je bil nekoliko manjši, okoli 200 m3/s. En prijem, ulova pa tudi tokrat ni bilo.Dodaj komentar