Jure Nastran

fotografije

Apr
29

Potepanje po Istri

Objavljeno v kategoriji Foto

Kamenjak, razbrazdani polotok, dolg 9.5 km in širok 1.5 km je s svojimi številnimi zalivi, rti, skritimi kotički in plažami ter z nenaseljenim otočki odlično izhodišče za peš poti, kolesarjanje in raziskovanje.


Puljska Arena je prizorišče gladiatorskih bojev. Grajena je bila v I. st. za časa vladavine cesarja Vespazijana istočasno z največjo in najbolj znano zgradbo te vrste – Kolosejem v Rimu.  Predvideva se, da je Arena nekoč lahko sprejela 20.000 gledalcev. Zgrajena je iz lokalnega apnenca. V srednjem veku je bila namenjena za viteške turnirje in sejme, danes pa pomeni prostor za poletne prireditve – Filmski festival, Operno sezono, Konjeniški festival, koncerte itn…

Mestece Vodnjan je ohranilo značilno obliko sredjeveškega naselja z gosto nepravilno razporeditvijo hiš znotraj zunanjega venca hiš, ki so bile istočasno v funkciji obrambnega zidu. Ohranjenih je nekaj gotskih, renesančnih in baročnih hiš iz obdobja od 15. do 18. stoletja. Od drugih istrskih mest se razlikuje po dolgi in ravni cesti, ki vodi do trga z lepo obnovljeno mestno hišo, zgrajeno v beneškem slogu. V današnjem času je veliko hiš praznih.

Limski kanal je okoli 9 km dolg in povprečno 600 m širok zaliv na zahodni obali Istre med Porečem in Rovinjem in je v bistvu potopljen del Limske doline, ki se nadaljuje v notranjost Istre kot kraška dolina v katero se občasno izliva potok Lim. Stene v zalivu so poraščene s sredozemskim grmičevjem. Na koncu zaliva, ki je bogat z ribami so tudi umetna vzgajaličša rib. Ja, rib je res bilo nekaj 🙂

Grožnjan je manjše starejše slikovito naselje v osrednjem delu Istre na Hrvaškem. Grožnjan je ena od občin, kjer živi avtohtona slovenska manjšina v Istri. Danas je poznan kot »mesto umetnikov«. Med izvajanjem projekta revitalizacije so številne zapuščene hiše preuredili v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjaju nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, poletna mednarodna filmska šola ter Mednarodni kulturni center hrvaške glasbene mladine.

Tekst: vir Wikipedia

 


Dodaj komentar