Jure Nastran

fotografije

Avg
26

Paragliding

Objavljeno v kategoriji Foto

Jupiii, pa sem v zraku!

 
SONY DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nebo nad Sočo se je v zadnjih dneh julija in v začetku avgusta pisano obarvalo. Preko 90 jadralnih padalcev iz več evropskih držav se je udeležilo odprtega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške v preletih. Tekmovanje v preletih si najlažje predstavljamo kot zračno regato, kjer morajo tekmovalci čim hitreje preleteti zaporedje obratnih točk, ki jih po GPS koordinatah vnaprej določi tekmovalna komisija. Na letošnjem državnem prvenstvu so vremenski pogoji omogočali naloge z velikimi razdaljami; piloti so dnevno preleteli tudi 100 kilometrov. Tekmovanje je posebej začinila odločitev tekmovalne komisije, da udeležencem na eni od tekem postavi obratno točko nad Triglav in pristanek ob Bohinjsko jezero. Tako je lahko marsikateri pilot prvič občudoval osupljivo panoramo Julijskih Alp. Povzeto po kobala.si


Po zaključku tekmovanja sem imel možnost tudi sam zajadrati nad soškimi vršaci. Nekoliko začetne treme pred poletom je kmalu zamenjal popoln užitek in občutek svobode, ko si visoko v zraku. Prvi polet je bil ravno pravšnji za začetek. Spust s Kobale v kamp Gabrje pri Tolminu.

Naslednji dan pa sva letela nekoliko dlje, prav do ostenja Krna, zaradi nekoliko slabših vremenskih pogojev pa se žal nisva mogla dvigniti preko 1.700 m. Lepa je dolina Soče, jadralno padalstvo pa nudi posebne, manj znane poglede, ki vedno znova navdušujejo. Hvala Alpe Adrua Adventure za to enkratno izkušnjo.

Po poletu pa je v vročih avgustovskih dneh bila dobrodošla ohladitev v koritih Tolminke. Krožna pot vodi do sotočja Tolminke in Zadlaščice, od tod do Medvedove glave, po cesti Zatolmin – Čadrg pa do vhoda v Dantejevo jamo. Vrača se po cesti in prečka Hudičev most, s katerega je čudovit razgled na korita, ki jih je izoblikovala reka Tolminka na poti od izvira v Krnskem pogorju.


Dodaj komentar