Jure Nastran

fotografije

Apr
25

Lov soma na Vipavi

Objavljeno v kategoriji Foto

Som je kot največja sladkovodna riba zanimiva tudi za športni ribolov. Zraste do 3 metre in doseže težo preko 100 kilogramov. Pri nas je bil največji ujet som dolg 2 metra in 45 centimetrov in sicer v jezeru Radehova pri Lenartu.
Z bratom že nekaj časa loviva ščuke, na soma pa do nedavnega še nisva šla. Matej je naštudiral lokacije na reki Vipavi in pogoje, kdaj je riba najbolj aktivna. Prva priložnost se nama je pokazala 12. aprila. Voda ravno pravšnja, občutek pa tudi več kot dober. Skupaj z očijem smo se odpravili najprej pod jez v Renče. Že po slabe pol ure vijačenja je Matej imel srečo. Na silikonsko ribico je ujel lepega soma, 116 cm.


Še link na podvodni filmček, posnet pod jezom v Renčah.
Srečo smo kasneje preizkušali v Biljah.

Lepa lokacija za lov soma je tudi v Orehovljah. V brzicah pod jezom je zopet imel srečo Matej. A tokrat ni šlo tako lahko, som se je precej upiral, bil je pa tudi večji. Meter je pokazal 142 cm. Bravo Matej!

Na spodnji fotki se lepo vidi vodostaj Vipave na dan našega lova. Ko je povišan, je akcija 🙂

 

Matej je ta dan lepo prelil v kratek filmček.

21.4.  je vodostaj reke Vipave zopet kazal na dobre pogoje za lov soma. In ker jaz prejšnjič nisem imel sreče, je bila motivacija toliko večja. Tudi vreme je bilo nad pričakovanjem. Po dežju je topel pomladanski sonček  ogrel ozračje in naju razveseljeval. Renče so bile ponovno prva lokacija in zgodba se je ponovila. Matej je ujel soma 94 cm.


Preizkušala sva srečo tudi v Mirnu. Manjši jez, lep dostop do reke, krasen lov. Po parih minutah pa se nasmehne tudi meni. Prijel je čisto na nasprotnem bregu in užitek ga je bilo utrujati, boril se je z vso močjo.

Tudi na ta dan je vodostaj bil podoben prejšnjemu:

 

Lepa dneva smo preživeli ob Vipavi in nadejam se na še mnogo takih 🙂


Dodaj komentar