Jure Nastran

fotografije

Maj
3

Lov ščuke na Reškem jezeru

Objavljeno v kategoriji Foto

Prvega maja se odpre sezona lova ščuk. Z očijem, Matejem in sestro Polonco smo lovili na Reškem jezeru. Sončen in topel dan, čudovita narava, čista voda, mi pa v pričakovanju ulova velike ščuke. Že na poti do jezera je nedaleč od obale na travniku ležala ščuka, dobrih 60 cm je morala imeti. Mrtva, pogrižena, a še čisto sveža. Očitno smo pregnali storilca. Orel belorepec je redka vrsta v Sloveniji, najlažje ga opazujemo ob različnih vodah: morske obale, bregovi rek in jezer. Prehranjuje se pretežno z ribami do 8 kg, pa tudi z vodnimi pticami, sesalci in mrhovino. Po besedah domačina jih nekaj živi in gnezdi na območju jezera.


Lovili smo s čolna, metali cel dan, menjali vabe, kakšno pustili na drevesu, kakšno v globini jezera. In ugotovili, da veslanje ni kar tako, drugi dan smo čutili roke, nekateri tudi zaradi sonca.

Ščuke so prijemale čez cel dan po malem, najbolj pa zgodaj zjutraj. Kar nekaj velikih med 50 in 65 cm smo ulovili in spustili, najmanjša mera za ščuko je na Reškem jezeru 70 cm.

Nekatere so imele srečo in so se v bližini čolna odpele kar same.

Največ ribiške sreče je imel Matej, ki je na silikonsko jeguljo (no, nekaj podobnega temu) ujel edino mersko ščuko. 73 cm je pokazal meter. Čestitam sinko! Tudi moja ščuka ni bila ravno majhna, dobrih 60 cm. Jo bomo zabelili s smetanovo omako drugo leto, ko bo še malo zrasla in se poredila.

Nobena voda ni premrzla za kopanje ze naju z Matejem :-). Sploh pa ne na tak topel prvomajski dan. Prijala je osvežitev, pa še kakšno vabo smo spotoma odpeli.
Prekrasen dan, poln doživetij. Hvala dobri družbi in Reškemu jezeru. Še bomo prišli.

Ravnokar pa sem dobil fotko včerajšnjega ulova. Oči je v Savi na umetno muho ujel postrv amerikanko, 52 cm in 1,4 kg. Bravo oči! Pa še fotka krapa, ki ga je Matej včeraj ujel na prav nenavaden način, takole je zapisal: “Danes sem šel malo loviti v mrtvico Ribče in v prvem metu zapnem nekaj težkega. Po minuti borbe se izkaže, da sem s trojčkom od vabe za ščuko zapel krapa za luskino. Previdno sem ga izvlekel, čeprav se je odlično upiral. Ima 62 cm in 3.5 kg, pravi debelinko je. Po pol ure ulovim še ščuko 51 cm, ki sem jo izpustil, da bi še kaj imel od ribolova… no, potem ni bilo nič kaj več, le videl sem eno res ogromno ščuko v daljavi tik pod gladino ob drevesu, ki je bil v vodi, imela je več kot en meter.”

Bila je slastna, prešpikana s pršutom, za prilogo pa pečen krompirček z zelenjavo. Mnjami,…

Komentarji

  1. jagoda pravi

    Res je bil lep prvomajski dan:)Čestitam Mateju za dober ulov…Pa dober tek,če je že niste snedli….mnjami


Dodaj komentar