Jure Nastran

fotografije

Jul
8

Kako pripraviti soma

Objavljeno v kategoriji Foto

Meso soma je nežno, belo, z malo manj izrazitim okusom in skoraj brez kosti. Receptov za pripravo je kar nekaj, jaz pa sem se lotil priprave malo po svoje. Že na začetku, pred pripravo,  se  je pojavila težava. Kako soma narezati na enakomerno debele kotlete? Riba je zelo spolzka, hrbtenica pa zelo močna. Najlažje ga je rezati zamrznjenega z žago za kosti.


Vonj soma, tudi že pripravljenega, je lahko moteč, zato ga je priporočljivo dati v paco. S tem se meso ribe navzame začimb, pridobi na ukusu in izgubi neprijeten vonj. Limona, olivno olje, bazilika, rožmarin, lahko tudi malo balzamičnega kisa,…
Kotlete sem najprej na hitro z obeh strani popekel na olivnem olju, nato pa zalil s smetano za kuhanje in dušil pri nizki temperaturi. Zraven zelo dobro paše pire krompir.
Kdor ima rad malo bolj začinjeno hrano, mu bo všeč naslednji recept. Paca je podobna, la de lahko dodamo malo več popra in ščepec čilija. V smetanovo omako sem dodal že poprej prepraženo čebulo, čili, kurkumo, malo hrena in malo žličko medu. Mešanica različnih okusov se izvrstno dopolnjuje, paziti pa moramo, da ne pretiravamo s katero izmed sestavin, da omaka ne dobi prevladujoč okus le po eni sestavini. Pa dober tek!

Komentarji

  1. Tadej pravi

    Naj vam, kot ribič svetujem, da ne boste naslednjič naredili napake in soma pripravili z kožo. Soma se vedno sleče iz kože, vedno in se ga nikoli na nikakršen način ne pripravlja z kožo, ker potem je tako, kot ste navedel..ima moteč vonj. Som ima izredno žlahtno meso in ga je škoda za tako močne začimbe, kot so navedene v receptu. Poskusite naslednjič samo s soljo in poprom ter olivnim oljem in dobili boste pravo sliko o tem mesu. Ne vzeite tega, kot kritiko ampak, kot dober nasvet, ker precej kuham raznovrstno hrano in zelo dobro poznam ribe in sestavine.

    lp


Dodaj komentar