Jure Nastran

fotografije

Mar
10

Izdelava sira

Objavljeno v kategoriji Foto

Pred dnevi se je Matej lotil izdelave sira in za pokušino domov prinesel par rezin, ki smo ga vsi hvalili. Pa še dober je bil:-). Tako sva se včeraj skupaj trudila narediti nekaj novih hlebčkov. Postopek je dokaj preprost, a zahteva nekaj časa in izkušenj.
Mleko sva segrela na 40 stopinj in mu dodala sirilo. Počakala sva, da se usiri, najmanj 30 minut.


Z daljšim nožem sva naredila kocke z robom dva do tri centimetre in počakala nekaj minut.

Potem se pa začne ta pocasti del. Skozi gazo sva precejala nastalo zmes in ker mleko ni bilo domače, temveč trgovinsko, sva imela kar nekaj težav. Sirotka, ki sva jo odcedila, se lahko še uporabi, nastali sir pa sva začinila s poprom, soljo in mu dodala nekaj orehov.

Sir sva zavila v gazo in ga dala v doma narejene kalupe, ki imajo na dnu luknjice, ki omogočajo odtekanje sirotke. Obtežila sva ga s kamni in postavila za dva dni na hladno.

Iz 15 litrov mleka nama je uspelo narediti 5 manjših hlebčkov. Po dveh dneh ga bo potrebno vzeti iz kalupa in vložiti v slanico, ali pa zoreti na zraku. Kako nama je uspelo, pa prihodnjič.

Sedaj pa rezultati:-) Sir je je lepo ulegel in formiral v kalupu. Odteklo je še precej sirotke. Pridelala sva 1.700 g mladega sira, ki pa žal ni bil tako kompakten, kot sva želela. Za rezanje je bil potreben zelo oster nož, da se sir ni lomil. Okus pa je bil kljub temu odličen, še posebno dober okus so mu dodala zrna belega popra. Hlebčke sem vložil v slanico. Po receptu naj bi bila slanost 8-10%, a meni ustreza malo manj slano, zato sem vložil en hlebček v svojo recepturo, enega pa sem namenil za sušenje in ga obesil v culo gaze v klet. Že po dnevu, dveh, je dišala cela shramba. Ostanek sira pa je z orehi in čnimi olivami skopnel v trenutku:-)

Komentarji

 1. Jagoda pravi

  mnjami,kdaj pa bomo lahko kaj to poskusli?

 2. Borut pravi

  Tole je super. Imam sirilo iz lekarne,vprahu,pa ga ne znam razredčit.Lp

 3. ana pravi

  lep pozdrav
  čitam vaš recept za izdelavo sira in vas bi vprasala kako ste pripravili slanico .

 4. Uroš pravi

  en lep pozdrav.
  imam eno uprašanje. koliko g sirila ste dodali k 1.l mleka?

 5. karmen pravi

  koliko časa ga mate v slanici in kako dolgo ga potem zorite hvaležna vam bi bila za odgovor


Dodaj komentar