Jure Nastran

fotografije

Avg
19

Cerkniško jezero

Objavljeno v kategoriji Foto

Naše največje jezero je fenomen v svetovnem merilu. Ni ga jezera, ki bi ponujalo toliko različnih pogledov skozi leto. Cerkniško jezero je presihajoče jezero s površino 26 km², ko je kraško polje popolnoma poplavljeno –pa je površina lahko velika do 38 km².
Jezero se napaja iz številnih dotokov. Na Loškem polju ponika potok Obrh in pride na površje na Cerkniškem polju kot potok Stržen. V jezero priteka tudi voda iz podzemlja ene najlepših vodnih jam – Križne jame. V kraško polje se stekajo tudi Cerkniščica in vode iz Javornikov.


Cerkniško jezero se lahko napolni tudi po jesenskem deževju in spomladi, ko se tali sneg. Presiha maja ali junija, včasih pa tudi pozimi.

Cerkniško jezero nima površinskih odtokov, vsa voda iz jezera odteka skozi podzemske jame, med katerimi sta, s preko 8.500 m raziskanimi podzemskimi rovi, največji Velika in Mala Karlovica. Vsa ta voda ponika v požiralnikih na Cerkniškem polju v več smereh: en del priteka kot potok Rak v Rakov Škocjan in naprej pod zemeljsko površino do Planinske jame kjer se združi z reko Pivko iz Postojnske jame in priteče na plano kot reka Unica, drugi del ponikne proti Planinskemu polju, najdaljšo pot naredi voda, ki pride na plan v izvirih pri Bistri. Tako je Cerkniško jezero del porečja kraške Ljubljanice.

Cerkniško jezero je pomembno zaradi gojenja rib, ki jih ob suši varujejo v delu jezera, ki ne presahne. Okolica jezera je gnezdišče mnogih vrst ptic. Tekst vir: Wikipedija


Dodaj komentar